fb

Archiv novinek

„Musíme to opravit“ aneb co za tím stojí?

Nepřehlédnutelné dopravní značení, jež značí minimálně zdržení či nepříjemnou situaci na vozovce. Někoho obměkčí a někoho naopak ještě více podráždí. Jak ale uzávěrky silnic či menších úseků fungují? Rozhodně to není jednoduchá operace a právě vy řidiči jste těmi, kdo „trpí“ nejméně. Oprava či modernizace silnice se vždy dělá ve chvíli, je-li to v důsledku jejího stavu již opravdu nevyhnutelné.  

Kdo může o uzavírku zažádat?

O tom, kdy a jak se silnice uzavře a kudy povede objížďka, rozhoduje příslušný silniční úřad. Žadatelem uzavírky může být právnická i fyzická osoba. Zákon o silničním provozu pak definuje dva typy uzavírek:

  1. Částečnou
  2. Úplnou

Co bývá nejčastější příčinou? Samozřejmě údržba nebo oprava silnice, kterou žádají většinou stavební firmy. Samotné dokumenty nutné k oficiální žádosti jsou velmi podrobné. Doloženo musí být přesně určené místo uzavírky, doba trvání a také návrh na objížďky v grafické podobě. Je třeba také připravit dopravní značky, které budou v uzavřeném úseku nainstalovány.

Doba trvání uzavírky nemá konkrétní časové omezení. Podle dopravního úřadu je ovšem třeba úsek uzavřít pouze na nezbytně dlouhou dobu nutnou k dokončení prací.

Získat povolení skutečně není nic jednoduchého. A je jedno jedná-li se o částečnou nebo úplnou uzavírku. Věřte proto, že dopravní orgány se k tomu kroku schylují jen ve chvílích, kdy je ohrožena bezpečnost.

Dopravní značení

Pokud se dopravní značení schválí, musí ho kvůli příslušných předpisům nainstalovat oprávněná osoba. Tuto operaci řeší mimo dopravní úřad také příslušná složka Policie ČR, jež je vždy zodpovědná za bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Až příště pojedete kolem nápadné cedule se smutným smajlíkem, zkuste mít trochu pochopení! Údržba komunikací je velmi důležitá a vždy se tak děje pro dobro řidiče.

Zpět na výpis novinek