fb

Archiv novinek

V Koreji nové značky varují chodce před psaním SMS

dopravní značeníPsaní SMS nebo procházení internetu za chůze může být smrtelně nebezpečné. Lidé s chytrým telefonem v ruce zapomínají na své okolí a mohou snadno přehlédnout konec chodníku, červenou na semaforu nebo blížící se automobil. 

První zemí, která se rozhodla proti tomuto riziku bojovat, je Jižní Korea. V tamním hlavním městě Soulu se od července v několika částech objevily značky, které mají chodce upozornit na možná nebezpečí. Jedna značka je varovná, druhá dokonce zákazová. Na první z nich bude navíc text: “Buďte opatrní, pokud používáte telefon při chůzi”, zatímco druhá je doplněna heslem “Pohybujte se bezpečně”.


Prozatím se jedná o pilotní projekt. Metropolitní správa Soulu a policejní ředitelství umístily nové značky do čtvrtí Hongdae, City Hall, Yonsel University, Gangnam Station a Jamsil Station. Jedná se o místa, kde dochází k největšímu počtu nehod a kde se zároveň vyskytuje nejvíce chodců mezi 10 až 30 lety, což jsou hlavní uživatelé smartphonů. Na oficiálním webu Soulu o tom informovali představitelé města.
Na nebezpečí, které hrozí při používání mobilních telefonů za chůze, už varovaly dříve i skotské úřady. Ty již před 14 lety umístily na veřejná prostranství osvětové plakáty.

Zpět na výpis novinek